Bylinková skalka
Meduňka lékařská (1)
Využívá se v gastronomii čerstvá, k dochucení jídel a nápojů, dezertů, limonád.
Pročišťuje organismus od škodlivin.
Pomáhá hojit kožní poranění a tlumí migrénu.
Pomáhá při bolestech břicha, při nadýmání, při infekčních chorobách.
Pažitka pobřežní - Bohemia (4)
V kuchyni je skvělá na přípravu pomazánek nebo do jiných jídel.
Působí proti vráskám, křečovým žilám a popraskaným žilkám.
Napomáhá k lepšímu zraku, v boji proti slepotě.
Skvělá prevence proti rakovině žaludku, jícnu, tlustého střeva, prsu a plic.
Svatolina cypřišková (7)
Dochutí pokrmy ze zeleniny.
Působí jako přírodní repelent a insekticid.
V lidovém léčitelství využívaná při revmatismu, bolestech kloubů a při kožních problémech.
Vůně odpuzuje moly.
Bazalka - cresto (10)
Zejména v kuchyni jako dochucovadlo pokrmů. Používají se čerstvé i sušené listy. Ideální k dochucení salátů, těstovin a pizzy.
V květináči na okně poslouží bazalka jako repelent proti hmyzu.
Tymián (13)
Vhodný do dresingů, marinád, omáček, polévek.
Dochutí pokrmy ze zvěřiny a ryb, doladí jídla z jehněčího nebo vepřového masa.
Osvědčil se při zánětech ústní dutiny.
Pomáhá při onemocněních horních cest dýchacích.
Působí hojivě a antisepticky.
Šanta (16)
Listy a květonosné vrcholy stonků obsahují vitamín C, vhodné při nachlazení, horečkách, bolesti hlavy nebo žaludku.
Obklady při podlitinách.
Mateřídouška Sambesi (2)
Na dochucení sladkých pokrmů, masa i ryb, smetanových omáček i polévek.
Má posilující a protizánětlivé účinky.
Pomáhá při onemocněních dýchacích cest, bronchitidě i bolestech hlavy.
Je účinná při nechutenství, nadýmání a kolikách a dezinfikuje močové cesty.
Rozmarýn lékařský - Abraxas (5)
Výrazná vůně rozmarýnu podtrhne chuť ryb i všech masitých pokrmů.
Pomáhá při astmatu i revmatismu a stimuluje krevní oběh.
Bojuje s nachlazením, bolestí hlavy a nespavostí.
Zklidňuje, působí relaxačně a sušené listy dokážou pěkně provonět prádlo.
Saturejka horská (8)
Vynikající je k dochucení luštěnin, dušeného masa, polévek, ryb, drůbeže a pizzy.
Má protizánětlivé účinky.
Pomáhá stimulovat trávení, snížit krevní tlak i omezit plynatost.
Působí také jako mírné sedativum.
Yzop lékařský (11)
Skvěle doplňuje pokrmy z masa, ryb a zvěřiny.
Má i léčivé účinky a blahodárně působí na trávicí ústrojí.
Šalvěj lékařská - tricolor (14)
Nahořklá chuť doladí pokrmy z hovězího masa, zvěřiny, ryb. Dochutí i luštěniny a dušenou zeleninu.
Rozdrcený list po štípnutí hmyzem dezinfikuje i uklidní postižené místo a ošetří i menší odřeniny.
Zmírňuje kašel, léčí zánět hrdla a ústní dutiny.
Pomůže při onemocněních trávicího traktu a žlučových cest.
Eliminuje nadměrné pocení.
Oregano (17)
Typickým použitím je kořenění pizzy.
Má aseptické a protizánětlivé účinky, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči.
Používá se i na obklady a osvěžující koupele.
Pelyněk estragon Pfefferkorn (19)
Skvěle doplňuje pokrmy z masa, ryb a zvěřiny.
Blahodárně působí na trávicí ústrojí.
Krvavec toten (3)
Mladé listy jsou výborné k dochucení salátů a polévek.
Prospěje při průjmech a střevních zánětech.
Ve formě kloktadla je vhodný při angíně a na výplach ústní dutiny.
Používá se jako prostředek k zastavení krvácení, při léčbě zánětů.
Kostival Sky-blue-pink (6)
Pomáhá hojit zlomené kosti.
Příznivě působí při zánětech, pohmožděninách, menších popáleninách či omrzlinách.
Vnitřně působí hojivě na trávicí trakt, na záněty žaludku a střev.
Uplatní se i při léčbě
respiračních chorob spojených s kašlem.
Libeček lékařský (9)
Hluboce vykrajované tuhé listy libečku se mohou přímo přidávat do polévek či masitých pokrmů.
Působí silně močopudně.
Pomáhá při zánětech dolních cest močových.
Rozpouští hleny při nachlazení.
Levandule úzkolistá (12)
Sušené květy je možné použít do květinových aranžmá a sušenou nať do
sáčků na provonění domácnosti
Vhodná do bylinných směsí na dobrý spánek.
Bedrník obecný (15)
Mladé listy se používají do salátů, i jako koření do polévek, omáček, majonéz, brambor i k přípravě bylinkového másla.
Podporuje vykašlávání a působí pozitivně při problémech dýchacích cest.
Působí detoxikačně a stimuluje imunitní systém.
Pozitivně ovlivňuje činnost ledvin i močového ústrojí.
Zevně působí dezinfekčně a hojivě.
Máta peprná (18)
Používá se do omáček, moučníků, nápojů a salátů.
Pomáhá odstraňovat křeče, povzbuzuje vylučování trávících šťáv, působí protizánětlivě a proti nadýmání.